Handhavingsportaal

Alle handhavinggerelateerde informatie op één plek.

Het Handhavingportaal is de eerste van een reeks projecten die wij uitvoeren in opdracht van het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM). Het portaal is de definitieve bron voor nieuws en achtergrondinformatie over milieuhandhaving. Door een gestructureerde opzet in thema's en subthema's en met behulp van een uitgebreide zoekfunctie wordt een grote hoeveelheid links ontsloten.

Onze opdrachtgever en partners

Opdrachtgever: Landelijk Overleg Milieuhandhaving

Informatie structureren

De grootste uitdaging in dit project was het aanbrengen van structuur in de enorme hoeveelheid informatie. Een link kan binnen een aantal categorieën vallen, bijvoorbeeld "publicatie", "praktijkvoorbeeld" of "wet- en regelgeving". Daarnaast kan de link bij één of meerdere thema's horen en elk thema is weer onderverdeeld in subthema's. Tenslotte kan een link verwijzen naar een website, een document of misschien juist een afbeelding.

Al deze informatie hebben we verwerkt in een metadatasysteem. Dit stelt de redactie in staat om snel een nieuw item toe te voegen. Een link die onder meerdere subthema's valt, hoeft maar één keer toegevoegd te worden. Het systeem voegt de link automatisch toe aan de pagina's van de betreffende subthema's. De links worden daar vanzelf gegroepeerd naar categorie en gesorteerd op datum of op populariteit (aantal keer bezocht).

Maatwerk zoekfuncties

De zoekfunctie op het Handhavingsportaal stelt de bezoeker in staat om zowel hele algemene als heel specifieke zoekopdrachten uit te voeren. Het is mogelijk te zoeken op trefwoord, op categorie, op begin- en/of einddatum en op thema of subthema. Een bezoeker die "iets wil weten over asbest" kan er dus net zo goed mee uit de voeten als een handhaver op zoek naar een publicatie over de "meldplicht voor geconstateerde verontreiniging van bodem en/of grondwater".

Op de site is een tweede zoekfunctie te vinden: het Handhavingsnetwerk. Hiermee kan gezocht worden naar handhavingsorganisaties binnen een bepaalde regio. De gebruiker kan één of meerdere organisatietypen kiezen en klikt vervolgens op een kaartje om de betreffende organisatie in die regio te zoeken.

Vormgeving

Naast de inhoud en de techniek, is natuurlijk ook de vormgeving belangrijk. De site wordt door veel gebruikers meerdere keren per week bezocht en de vormgeving mag dan niet “in de weg zitten”, maar moet juist rustig en overzichtelijk zijn. Vandaar dat we een ontwerp maakten waarin het harde groen van de LOM huisstijl slechts in beperkte mate gebruikt wordt. Lichte kleuren, ruime marges en aandacht voor typografie zorgen ervoor dat de site overzichtelijk en leesbaar is. Daardoor komt de inhoud, en niet de stijl, op de eerste plaats.